.

LepantoMag.gr

Ειδήσεις από το http://www.thebest.gr

Τελευταία νέα

link news

«Άρχισε η κυνηγετική περίοδος»

Αρχίσε στις 20 Αυγούστου η νέα κυνηγετική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011, με εξαίρεση το κυνήγι του αγριοκούνελου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου 2011. Τα επιτρεπόμενα θηράματα, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός κατά είδος που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, καθορίστηκαν με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη.
To πλαίσιο , και οι περιορισμοί που ισχύουν στην Ελλάδα ,για την κυνηγετική δραστηριότητα, βασίζονται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα συμπεράσματα σχετικών μελετών ,και -σύμφωνα με το υπουργείο- ,στη δράση θηροφύλαξης των κυνηγετικών οργανώσεων.
Με την υπουργική απόφαση απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
Το κυνήγι του αγριόχοιρου επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι δέκα κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι τεσσάρων ατόμων κατά ομάδα και ημερήσια έξοδο. Εξαιρείται η περιοχή της Πελοποννήσου, για την οποία περιορίζεται το κυνήγι έως την 31.12.2010 και ο επιτρεπόμενος αριθμός θηρευομένων ζώων επίσης περιορίζεται σε δύο άτομα.
Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και τις χοιρομητέρες αυτών.
Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην απόφαση απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2,3 και 4 της Οδηγίας 79/409 ΕΟΚ.
Το κυνήγι της αλεπούς επιτρέπεται από 15.09.2010 μέχρι 20.01.2011 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης , και από 21.01.2011 μέχρι 28.02.2011 χωρίς σκύλο δίωξης . Η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της αλεπούς υπόκειται σε περιορισμούς.
Επιτρέπεται το κυνήγι του πετροκούναβου με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου, από 15-09-2010 μέχρι 20-01-2011, και από 21-01-2011 μέχρι και 28-02-2011χωρίς σκύλο δίωξης .
Το κυνήγι απαγορεύεται ,σε μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, σε εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ,ορισμένης χρονικής διάρκειας, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας ,σύμφωνα με το άρθρο 6 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στις καμένες εκτάσεις, για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί ,ή πρόκειται να εκδοθούν ,οι σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγίου, καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία ,χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού.
Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων, επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο ,στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές, και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.
Κατά τη διάρκεια κυνηγιού, αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί ,υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους, ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί, ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.