.

LepantoMag.gr

Ειδήσεις από το http://www.thebest.gr

Τελευταία νέα

link news

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ«Δύσκολη η νέα σχολική χρονιά»


Με 20.000 κενά, ανοίγει η φετινή σχολική χρονιά . Η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, ομολόγησε η υπουργός Παιδείας . Έμφραγμα προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ,η ομολογία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, ότι η φετινή σχολική χρονιά, θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών. Η υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου, ότι εφέτος θα είναι η δυσκολότερη χρονιά από τη μεταπολίτευση και μετά.
Και αυτό , γιατί για φέτος ,θα έχουμε τους μισούς διορισμούς εκπαιδευτικών ,και μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων ,καθώς  11.466 άτομα αποχώρησαν από τα σχολεία ολόκληρης της χώρας . Τα στοιχεία αποκαλύπτουν, ότι ένας στους εννέα εκπαιδευτικούς υπέβαλε φέτος παραίτηση , ενώ την ίδια στιγμή ,οι μόνιμοι διορισμοί ,μειώθηκαν κατά 50% ,σε σχέση με την περσινή χρονιά (διορίστηκαν 2.825 άτομα).
Το μέτρο του περιορισμού των αποσπάσεων φαίνεται ότι δεν απέδωσε, καθώς έχουν επιστρέψει στα σχολεία ,λιγότεροι από 5.000 εκπαιδευτικοί , πολλοί από τους οποίους θα επιστρέψουν πιθανότατα σε διοικητικά πόστα , καθώς οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ανά τη χώρα «άδειασαν» ,και καλούν τώρα για νέες αποσπάσεις.
  Αδιάλλακτοι είναι όμως και οι εκπαιδευτικοί , που απειλούν το υπουργείο Παιδείας με «ανταρσία» ,εάν ακολουθήσει τη μόνη διέξοδο που έχει ,και ζητήσει υπερωρίες ή μετακινήσεις δασκάλων και καθηγητών . Όλα αυτά ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη η πρώτη εφετινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της χώρας, με τη μορφή παράστασης διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι.
  Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα ,είκοσι ημέρες ,πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ,είναι αποκαρδιωτικά: κενά σε δασκάλους και καθηγητές ,που ξεπερνούν τον αριθμό των 20.000 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση , σχεδιασμός τμημάτων ακόμη και με 30 μαθητές, συγχωνεύσεις τμημάτων, άδεια ταμεία και αδυναμία της Πολιτείας να παρέμβει άμεσα ,για να επιλύσει τα προβλήματα . Ακόμη και όταν ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των προσλήψεων εκπαιδευτικών όμως, την 1η Σεπτεμβρίου, υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν στα σχολεία 10.000 με 12.000 κενά .
 Από την πλευρά της η κυρία Διαμαντοπούλου ,δήλωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία ομαλά , ενώ το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί ,με 300 λιγότερους υπαλλήλους. Η υπουργός επανέλαβε ,ότι η κάλυψη κενών ,θα γίνει με την επιστροφή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στις τάξεις τους, με την ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού και τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, στον ίδιο ή ακόμη και σε διπλανό νομό, και με την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Όταν ρωτήθηκε ,δεν ανέφερε τον τελικό αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων της χώρας , ενώ ξεκαθάρισε ,ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο ,να γίνονται διορισμοί, 9 ή και 10 φορές ,μέσα στη σχολική χρονιά.
 «Τώρα λειτουργεί σε καθημερινή βάση όργανο εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Παιδείας που εξετάζει τους άξονες: εκπαιδευτικούς, βιβλία, μεταφορά μαθητών και καθαριότητα των σχολείων» σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Η υπουργός απηύθυνε έκκληση στους γονείς ώστε να ολοκληρωθούν οι εγγραφές και στις 5 Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμα τα σχολεία για να έχουν καταγεγραμμένους σε ειδική καρτέλα τους μαθητές τους ,αλλά και τους μαθητές ανά τμήμα, ώστε να υπάρχουν οι πραγματικοί αριθμοί και να διευκολυνθεί η τοποθέτηση αναπληρωτών, για τους οποίους άλλωστε υπάρχουν πιστώσεις.
Η κ. Διαμαντοπούλου, τόνισε ιδιαίτερα, ότι δεν θα ανεχθεί ανομίες στο χώρο της Παιδείας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονταν και αυτό γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, δεν μπορεί να δηλώνονται διαφορετικοί αριθμοί μαθητών, δεν μπορεί να μην ελέγχονται οι αναρρωτικές άδειες. Επανέλαβε ότι θα αυστηροποιηθεί η κατάσταση με τις απουσίες των μαθητών, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά δεν μπορεί το σχολείο να εμφανίζει την εικόνα διάλυσης μετά το Πάσχα. Ούτε και πρόκειται να διορίζονται εκπαιδευτικοί μέχρι το Μάρτιο σε εννέα και δέκα κύματα διορισμών.
Σχετικά με τα βιβλία, η υπουργός είπε ότι υπήρξε κάποια μικρή καθυστέρηση εξαιτίας της απεργίας των οδηγών φορτηγών, ενώ τόνισε ότι σήμερα δίδονται οδηγίες στους 116 νέους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα νέα μέτρα που αναφέρονται στο ψηφιακό σχολείο, στα 800 ολοήμερα δημοτικά κλπ.
Μάλιστα τόνισε ότι η επιλογή των νέων διευθυντών έγινε με το νέο νόμο του Μαΐου, και με βασικό στόχο την αποκομματικοποίηση της Παιδείας. Τα προσόντα των νέων διευθυντών είναι υψηλά, αφού διαθέτουν σε μεγάλα ποσοστά μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά. Να σημειωθεί ότι η αναβαθμισμένη διαδικασία επιλογής που ακολουθήθηκε φέτος μαγνητοσκοπήθηκε και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.