.

LepantoMag.gr

Ειδήσεις από το http://www.thebest.gr

Τελευταία νέα

link news

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ «Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων»

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ελαφρά κάμψη παρουσιάζεται στις «πρωτοκλασάτες» σχολές, όπως νομική και ιατρική, ενώ μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στις σχολές του Πολυτεχνείου.
Εν τω μεταξύ, με την κατάργηση της βάσης του «10» κατάφεραν να «περάσουν» σε σχολές μαθητές με μέσο όρο 0, 9 .
Η μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10 είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των φετινών Πανελλαδικών, όπως και στροφή των υποψηφίων στα Παιδαγωγικά Τμήματα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε άνοδο βρίσκονται τα τμήματα και οι σχολές που έχουν σχέση με τους τομείς της Οικονομίας , ενώ σταθερές εμφανίζονται οι Νομικές Σχολές , και με μικρές αυξομειώσεις οι Ιατρικές.
Γενικότερα, εκτιμάται,ότι οι υποψήφιοι προτίμησαν σε μεγάλο ποσοστό τμήματα και σχολές, που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 19.000 μόρια, διατηρούνται οι σχολές- ναυαρχίδες της θετικής κατεύθυνσης, Ιατρική και Αρχιτεκτονική, ενώ τα νομικά τμήματα ,καταγράφουν αύξηση ,της τάξης των 150 μορίων ,αγγίζοντας το «19».
Μεγάλη είναι η ζήτηση στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, τα οποία παρουσιάζουν τις περισσότερες ευκαιρίες για την επαγγελματική αποκατάσταση του αποφοίτου. Άνοδο παρουσιάζουν και οι φιλολογικές σχολές ,με εξαίρεση τα παιδαγωγικά τμήματα, τα οποία σημειώνουν μικρή κάμψη στις βάσεις τους.
Αύξηση της απαιτούμενης βαθμολογίας ,παρατηρείται στις λογιστικές και χρηματοοικονομικές σχολές , καθώς και στα τμήματα πληροφορικής. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καταγράφοντας ελαφρώς ανοδική πορεία, παραμένουν οι στρατιωτικές σχολές.
Επιπλέον, κατά τη φετινή χρονιά ,εισάγεται στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ ,ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας πενταετίας, περίπου 84.000, ενώ η κατάργηση του «10» έχει προκαλέσει τεράστιο βαθμολογικό χάσμα ,της τάξης των 15.000 μορίων ,ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής, της πρώτης και της τελευταίας σχολής.
Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, θα υπάρχουν υποψήφιοι που θα εισαχθούν σε Τεχνολογικά Ιδρύματα με περίπου 2.500 μόρια, ενώ στην πρώτη θέση των ΤΕΙ, παραμένει το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης. Μικρή αύξηση της απαιτούμενης βαθμολογίας ,σημειώνεται και σε περιφερειακά Ιδρύματα ,λόγω της τάσης ,οι υποψήφιοι να επιλέγουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να αποφύγουν τα έξοδα.